Zelf groene thee poeder maken

Groene Thee poeder kan je voor van alles en nog wat gebruiken, maar hoe kom je eraan? Je kan het natuurlijk in de thee winkel kopen. Dat hoeft niet perse, want je kan heel gemakkelijk zelf groene thee poeder maken.  Als je ‘verse’ theeblaadjes in huis hebt, heb je in een handomdraai thee poeder.

Thee poeder kan je kant-en-klaar kopen, maar je kunt het dus ook heel makkelijk zelf maken! Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn verse theeblaadjes en iets waarmee je ze tot poeder kunt malen. Een groot voordeel om zelf je thee poeder te maken is dat je altijd vers gemalen poeder hebt. Ook weet je precies welke thee er in je poedertje zit. Ben je benieuwd naar hoe je de blaadjes kunt vermalen? Lees dan onderstaande stappen.

Zelf groene thee poeder maken in drie simpele stappen

Volg de volgende 3 stappen voor je zelfgemaakte groene thee poeder:

Stap 1: de materialen

Eigenlijk is het enige wat je nodig hebt om thee tot poeder te vermalen, is een vijzel of eventueel een specerijen- of koffiemolen. Een molentje heeft als voordeel dat het de thee gemakkelijk maalt. Een nadeel is dat als je ook koffie of sterk geurende specerijen in je molen maalt, het de smaak van je thee kan beïnvloeden. Als je een kleine hoeveelheid thee poeder nodig hebt, is een vijzel een beste keuze.

Zelf groene thee poeder maken | Een vijzel

Stap 2: kies de thee

Voor de beste kwaliteit gebruik je alleen hele theeblaadjes. In principe kan je elke thee gebruiken die je lekker vindt. Wil je een thee die in de buurt komt van de Japanse matcha thee (de kwalitatief beste poederthee), dan is Gyokuro thee een goede keuze! In dit voorbeeld gebruik ik ook deze heerlijke japanse groene thee!

Zelf groene thee poeder maken | Groene thee blaajdes in de vijzel

Stap 3: maal de thee

Doe wat thee in de beker van de vijzel of in je molentje. Als je een molentje gebruikt, volg je de instructies van de fabrikant. Als je een vijzel gebruikt, vermaal je de thee handmatig met de stamper. Doe dit net zo lang totdat de thee een poeder is geworden. Je poeder is nu klaar om te verwerken. Lees hier waar je de poeder voor kunt gebruikten.

Zelf groene thee poeder maken | Zelfgemaakte groene thee poeder

Bij een grote hoeveelheid thee is het handig om tussendoor de poeder te zeven. De achtergebleven blaadjes kan je dan opnieuw tot poeder vermalen.

Maak een kleine hoeveelheid

Thee poeder verliest al gauw zijn geur en smaak. Het is daarom aan te raden om niet te veel in 1 keer te maken. Gebruik de poeder het liefst binnen 2 dagen.

Hoeveel thee poeder mag je per dag drinken?

Het is niet duidelijk vanaf welke hoeveelheid je klachten zou kunnen krijgen van het drinken van thee poeder. Het advies is om niet extreem veel van de poeder per dag te gebruiken. Als je de hoeveelheid bij maximaal 4 kopjes thee per dag houdt zit je goed. Gebruik zeker minder poeder als je klachten krijgt.