Hoe smaakt groene thee?

Groene thee is lekker, en ook gezond, maar hoe smaakt groene thee eigenlijk? Is groene thee zoet, zuur, bitter, of…umami? Kan jij vertellen hoe groene thee smaakt?

De smaak van groene thee is moeilijk te omschrijven. Vooral omdat er veel verschillende soorten groene thee zijn. Daar komt nog eens bij dat verschillende factoren de smaak van groene thee kunnen beïnvloeden. Maar ondanks dat de smaak van groene thee moeilijk te omschrijven is, heeft de thee toch een basissmaak. Welke dit is en welke factoren de smaak van thee beïnvloeden, lees je hieronder.

Groene thee smaakt umami

De beste smaak om groene thee te omschrijven is “umami”. Umami komt van het Japans en betekent “heerlijkheid”. Umami is de 5de basissmaak die we kennen. De andere 4 basissmaken zijn zout, zoet, zuur en bitter.

Umami wordt meestal als een hartige smaak omschreven. Deze 5de basissmaak valt voor de meeste onder ons niet zo op, maar het geeft wel extra smaak aan eten en drinken.

Welke stof zorgt voor de smaak in thee?

Groene thee bestaat uit verschillende stoffen. Hieronder lees je welke stoffen het meest bijdragen aan de smaak van thee.

Glutamaat en theanine

Glutamaat en theanine zijn aminozuren die veel in groene thee voorkomen. Het is zijn deze aminozuren die zorgen voor de umami smaak. Hoe meer van deze aminozuren in groene thee zit, hoe beter de umami smaak tot zijn recht komt.

Theïne

In groene thee zitten een kleine hoeveelheid theïne. Theïne is een licht opwekkende stof die er voor zorgt dat de thee een beetje bitter kan gaan smaken.

Tannine

Tannines zijn chemische verbindingen die in planten voorkomen. Tannines werken als antioxidanten en zijn verantwoordelijk voor de ietwat wrange smaak van thee.

Waarom smaakt elke groene theesoort anders?

Er bestaan honderden verschillende soorten groene thee met elk hun eigen smaak. De ene soort smaakt meer umami dan de andere soort.

De smaak van groene thee wordt beïnvloed door:

Kwaliteit van de theeblaadjes

Hoe meer aminozuren een theeblad heeft, hoe beter de smaak. De theesoorten van betere kwaliteit smaken doorgaans meer umami dan theesoorten van lagere kwaliteit. Theesoorten van lage kwaliteit wordt meestal in goedkope theezakjes verkocht.

Japanse theesoorten van hoge kwaliteit zijn bijvoorbeeld: matcha, sencha, gyokuro of Kuchika.

Chinese theesoorten van hoge kwaliteit zijn bijvoorbeeld: gunpowder, dragon well, mao feng, pi lo chun of lu an guapian thee.

Temperatuur water

De temperatuur van het water is erg belangrijk bij het maken van groene thee. Een te hoge temperatuur zorgt er voor dat je thee bitter gaat smaken. Voor groene thee kan je het beste water van ongeveer 70˚C gebruiken.

Groene thee bewaren

Groene thee neemt gemakkelijk smaak op van bijvoorbeeld kruiden. Bewaar thee daarom altijd in een luchtdicht blik en ver weg van sterke kruiden.

Ken je iemand die geen groene thee lust?

De meeste mensen die geen groene lusten, vinden het bitter smaken. Dat is jammer, want een goede groene thee hoort helemaal niet bitter smaken! De juiste temperatuur en kwaliteit van thee maken het verschil! Wedden de groene theehater anders over groene thee gaat denken als hij of zij een goede groene thee voorgeschoteld krijgt? Probeer het maar eens!