Tips voor minder theïne

Drink je veel thee, koffie of cola? Grote kans dat je een hoge dosis cafeïne binnenkrijgt. Wil jij je dagelijkse dosis flink verminderen, pas dan de volgende tips toe!

Teveel cafeïne / theïne schijnt niet goed voor je te zijn. Volgens het voedingscentrum zijn de mogelijke klachten: hoofdpijn, duizelig zijn, niet kunnen slapen, angstig worden, rusteloos of prikkelbaar zijn. Enfin, genoeg redenen om je eigen theïne inname te beperken! Lees snel verder voor tips voor minder theïne.

Tips voor minder theïne

De hoeveelheid van theïne die je per dag binnenkrijgt, kan je op eenvoudige wijze al snel verminderen. Je hoeft hiervoor niet eens je heerlijke thee op te geven! Lees onderstaande tips maar eens!

·        Kies voor twijgjesthee

Volgens een onderzoek zit de theïne vooral in de knopjes van de theeplant. Kies daarom voor thee die veel twijgjes en steeltjes in plaats van knopjes bevat. Kukicha thee is een goede keuze.

·        Kies voor gemengde thee

Je gebruikt automatisch een halve dosis thee wanneer deze gemengd is met citroengras of munt. Of kies voor genmai-cha thee. Deze thee is gemengd met geroosterde rijst.

·        Kies voor hele blaadjes in plaats van theezakjes

Thee in theezakjes bevat meestal meer theïne dan de losse theeblaadjes.

·        Laat de thee niet te lang trekken

Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer theïne er in je thee terecht komt. Laat de theeblaadjes niet langer dan 4 minuten trekken om theïne tot een minimum te houden.

·        Gooi het eerste portie thee weg

Theïne komt in de eerste minuut voor het grootste gedeelte vrij. Laat de losse theeblaadjes eerst een minuutje trekken en gooi het water dan weg. Als je de theeblaadjes voor de 2de keer laat trekken, zit er aanzienlijk minder theïne in je thee.

·        Drink thee zonder theïne

In theewinkels kan je thee kopen waar de theïne uit gehaald is. Deze thee zonder theïne kan je dus naar hartenlust drinken, zonder theïne binnen te krijgen. En toch smaakt deze thee heel lekker!

·        Mijd theepoeders

Mijd zoveel mogelijk theepoeders. Bij het drinken van theepoeder krijg je het maximale aan theïne binnen.

·        Mijd thee die in de schaduw gegroeid is

Er zitten verschillen tussen soorten thee en de hoeveelheid theïne die ze bevatten. Thee die in de schaduw groeit, bevat doorgaans meer theïne dan thee die in de zon groeit. Mijd daarom gyokuro of matcha thee.

·        Vervang je koffiemomenten door groene thee

In koffie zit cafeïne. Theïne en cafeïne zijn synoniemen van elkaar. Het zijn dus dezelfde stoffen. In een kop koffie zit veel meer van de stimulerende stof dan in thee. Als je elke kop koffie door groene thee vervangt, zal de cafeïne inname sterk verminderen!

·        Mijd energiehoudende dranken

Energiedrankjes zitten vol met cafeïne. Mijd deze drank om je cafeïne inname te beperken.