Matcha Thee

Matcha thee is een speciale Japanse theepoeder van hoge kwaliteit. Alleen de beste groene theeblaadjes worden voor deze thee gebruikt! Wil je meer weten over deze theesoort, lees dan snel verder!

Matcha thee is van zulke goede kwaliteit dat het in Japan veel gebruikt wordt voor traditionele theeceremonies. Een theeceremonie heeft in Japan een grote symbolische waarde en staat voor respect, reinheid en harmonie.

Naast de symbolische waarde, is de thee ook heel lekker en gezond. Wil je meer weten over deze speciale matcha poeder? Lees dan verder!

Matcha thee is erg gezond

Matcha thee is een thee waarvan de theeblaadjes tot een poeder vermalen worden. Eigenlijk drink je dus het hele theeblaadje op. Dit zorgt ervoor dat je in 1 klap heel veel gezonde stoffen binnenkrijgt. Veel meer dan bij “gewone” groene thee.

Je moet wel 10 bekers gewone groene thee drinken om hetzelfde effect te krijgen als 1 beker matcha thee. Maar onthoud dat ze allebei van dezelfde theeblaadjes zijn gemaakt en daarom even gezond zijn. Matcha poeder is alleen veel sterker dan thee getrokken van theeblaadjes.

Matcha thee zetten

Thee zetten met een poeder is niet moeilijk, maar net even iets anders dan anders.

Matcha thee poeder

Volg onderstaande stappen voor de lekkerste thee.

Stap 1, heet water

Kook het water, maar laat het daarna even een beetje afkoelen. Het water mag namelijk niet te heet zijn. De ideale temperatuur van het water is ongeveer 70˚C.

Stap 2, de thee

Doe ½ theelepel poeder in een beker. Voeg daarna het hete (niet kokende) water in de beker.

Stap 3, kloppen met een “chasen”

De thee moet nu opgeklopt worden totdat de poeder is opgelost. Eerst langzaam en daarna snel, tot je een schuimlaagje krijgt. Het is wel even oefenen om dat schuimlaagje te krijgen!

Het opkloppen van de thee kan je doen zoals de Japanners het doen. Zij gebruiken hier een houten bamboeklopper voor. Deze klopper wordt een “chasen” genoemd. Zo’n chasen kan je in een speciale theewinkel of online kopen.

Kopje Matcha thee

Heb je geen chasen? Gebruik dan een kleine garde. Ook met een garde kan je een prima resultaat behalen.

Met matcha poeder kan je meer!

Matcha is niet alleen om thee mee te maken. Je kunt het ook verwerken in een cake, roomijs of smoothies! Doe voor de cake 2 theelepels in het beslag en je krijgt een lichte, frisse theesmaak. Voor smoothies smaakt de thee lekker bij yoghurt met banaan of bosvruchten en met honing. Voor smoothies is 1 theelepel matcha poeder meestal wel voldoende, maar dat hangt natuurlijk van je smaak af. Het is even experimenteren!

Matcha thee kopen

Koop matcha online, bij een toko of speciale theewinkel en let goed op de kwaliteit.

Verpakking Matcha thee (Simon Levelt)

Echte matcha thee is geen goedkope thee. Voor de echte matcha worden namelijk alleen de beste theeblaadjes gebruikt. Vervolgens worden de blaadjes van harde nerven en steeltjes ontdaan. Daarna worden ze gestoomd, gedroogd en gemalen tot poedervorm.

Voor nep-matcha worden gewone groene theeblaadjes tot poedervorm gemalen. Dit maakt de nep-matcha natuurlijk een stuk goedkoper. Maar ook minder groen, en heeft een mindere “matcha” smaak.

Hoe herken je goede kwaliteit?

Matcha van goede kwaliteit is een zijdezachte poeder en heeft een intens groene kleur. Ook de smaak is erg krachtig en puur.