Groene thee extract

Wist je dat je er van groene theebladeren een extract gemaakt kan worden? Nu vraag jij je vast af wat groene thee extract nu precies is? Dat zal ik je uitleggen!

Groene thee extract is volop te koop in drogisterijen. Meestal in de vorm van een capsule. Maar wat is dat eigenlijk, een thee extract? En waar wordt het voor gebruikt? Lees verder voor antwoord op deze vragen.

Wat is een groene thee extract?

Groene thee extract is eigenlijk een poeder waar alleen de actieve stoffen van de theeplant in zitten. Vaak worden deze poeders tot een capsule geperst. Wat je dan krijgt is een poeder waarin de actieve stoffen van de theeplant heel geconcentreerd zijn. Je hebt er dus niet veel van nodig om toch veel effect ervan te hebben.

De actieve stoffen

In een extract zitten niet alle stoffen van de theeplant. In een extract zitten alleen de stoffen die het belangrijkst zijn.

In een extract van groene thee zijn deze actieve stoffen:

  • Polyfenolen; dit zijn bepaalde soort antioxidanten uit planten.
  • Catechinen; catechinen behoren tot de flavonoïden. Flavonoïden zijn de stoffen die in planten voor de mooie kleuren zorgen. In het lichaam werken ze als krachtige antioxidanten.
  • EGCG (epigallocatechinegalaat); dit is een bepaalde soort cathechine. Het is de belangrijkste actieve stof in groene thee.

Van theeblad naar extract

Extractie betekent dat er 1 of meerdere stoffen, in een oplosmiddel, gescheiden van elkaar worden. Bij een extract van groene thee wil je dus de actieve stoffen scheiden van de rest zodat je alleen de actieve stoffen overhoudt.

Groene thee extract

Een extract van groene thee wordt gemaakt door theebladeren in water te weken. Het weken duurt net zo lang totdat alle actieve stoffen in het water opgelost zijn. Daarna wordt het weekwater gezeefd en verdampt. De actieve stoffen die overgebleven zijn, is het extract.

Waar kan groene thee extract voor gebruikt worden?

Het extract van groene thee kan gebruikt worden om capsules mee te maken. Een groene thee capsule wordt dan gebruikt als voedingssupplement. Meestal gebruiken mensen de capsules als hulp om af te vallen.

Groene thee extract wordt verder in cosmetica gebruikt. Groene thee is namelijk goed tegen huidveroudering en het houdt de huid mooi.