Longjing thee

Longjing thee is een van China’s meest populaire groene theesoorten. In China is deze thee zelfs zo populair dat het ook wel de nationale thee van China wordt genoemd!

De thee wordt al ruim 1200 jaar lang in China gedronken. In het begin dronken vooral de keizers en de elite van China deze thee. Tegenwoordig is de thee niet meer alleen voor de elite voorbehouden. In China is longjing thee de nummer 1 van de meest gedronken theesoorten! Nieuwsgierig geworden naar deze thee? Lees dan verder…

Naam van de thee

Longjing thee kent veel verschillende schrijfwijzen en namen. Zo wordt de thee ook als “Long Jing thee”, “Lung Chi thee” of “Dragonwell thee” omschreven. Dragonwell betekent “drakenbron” en dat komt van “Long Jing”, wat “het goede van de draak” betekent.

Hoe smaakt longjing thee?

Longjing thee is een zachte en verfrissende thee. De thee heeft iets weg van vleugjes zoet fruit en bloemen. De geur van de theeblaadjes verspreiden een lichtzoete aroma.

Longjing thee zetten

De heerlijke thee komt het best tot zijn recht wanneer het op de juiste wijze gezet wordt. Gebruik ongeveer 1 theelepel thee voor 1 beker. Voor een theepot is 2 tot 2,5 theelepel thee voldoende. Longjing thee wordt het beste gezet met kokend water dat is afgekoeld tot 70˚C à 80˚C. Laat de blaadjes 1 minuut trekken (of langer naar smaak). De gebruikte blaadjes kan je gerust tot nog 3 keer gebruiken. Laat de thee dan wel iets langer trekken.

Xi Hu Longjing groene thee in theekopje

Verschillende kwaliteiten

De Chinese longjing is een erg populaire thee en komt in veel verschillende soorten en kwaliteiten. De kwaliteit van de thee kan omschreven worden als “superieur” gevolgd door “speciaal”. Daarna is de thee onder te verdelen in 5 verschillende gradaties.

De theeblaadjes van de eerste oogst wordt gebruikt voor de beste kwaliteit thee. De thee van superieure kwaliteit wordt alleen in de eerste 3 weken van april geoogst.

Variaties in thee

Longjing thee bestaat in vele verschillende variaties. Meestal heeft de variatie te maken met waar de thee vandaan komt. De originele longjingvariatie komt uit de provicie Zhejiang van het plaatsje Xi Hu.

De verschillende variaties longjing thee zijn:

Xi Hu

Deze variatie is de thee die het meest gedronken wordt. De thee komt van het plaatsje Xi Hu, uit de provincie Zhejiang. De thee wordt ook wel “West Lake Longjing thee” genoemd. Deze thee behoort tot een van de duurdere theevariaties.

Xi Hu Longjing groene thee blaadjes

Shi Feng

Shi Feng thee behoort tot de duurste variaties thee. De thee komt uit het plaatsje Shi Feng, een subregio van Xi Hu uit de provincie Zhejiang.

Mei Jia Wu

De Mei Jia Wu thee komt uit het plaatsje Mei Jia Wu, een subregio van Xi Hu. Dit ligt in de provincie Zhejiang. Deze thee staat bekent om zijn mooie groene kleur.

Qian Tang

De qian tang thee komt uit de provincie Zhejiang, maar net buiten het plaatsje Xi Hu. Doordat de thee niet van een Xi Hu plantage afkomt, is de thee iets goedkoper.

Bai

Deze thee komt uit de provincie Zhejiang uit het plaatsje An Ji. Dit ligt redelijk ver van het plaatsje Xi Hu. “Bai” betekent “wit”. Het witte verwijst naar de theeblaadjes die in de lente een beetje wittig kleuren.

Welke Longjing is de beste soort?

Elke variatie van longjing is een thee waar je heerlijk van kunt genieten. Kies het liefst een variatie met een betere kwaliteit en je bent van een goede thee verzekerd! Het is een beetje uitproberen welke je het lekkerst vindt.