Gyokuro thee

Gyokuro thee is een Japanse groene thee. Deze thee is uniek en behoort tot de beste groene theesoorten!

Gyokuro thee betekent letterlijk juweeldauw, pareldauw of smaragddauw. De thee heeft deze naam gekregen omdat het een diepgroene kleur heeft. Gyokuro is erg exclusief en niet goedkoop. Daarom wordt de thee in Japan niet dagelijks gedronken, maar gebruikt voor speciale gelegenheden.

Hoe smaakt gyokuro thee?

Gyokuro thee smaakt licht zoet. De thee is erg delicaat met een heerlijk, krachtig aroma. Deze thee is rijk aan de zachte umami smaak wat doet denken aan de Japanse keuken. Lees hier meer over de umami smaak.

Gyokuro thee zetten

De Japanse exclusieve thee is het lekkerst als het op de juiste manier gezet wordt. Laat hiervoor gekookt water eerst afkoelen tot ongeveer 50˚C à 60˚C. Doe dan ongeveer 2 theelepels (per persoon) in een theepot. Giet het afgekoelde water in de theepot en laat slechts 1 minuut trekken. De gebruikte theeblaadjes kan je gerust tot wel 5 keer gebruikten. De trektijd wordt dan wel iets langer.

Theekop Gyokuro thee

Koude thee zetten

Gyokuro thee leent zich heel goed voor koude thee. Doe 2 theelepels thee in een glas. Giet water op kamertemperatuur in het glas. Laat de thee 20 tot 30 minuten trekken. Filter dan de thee uit het glas en je hebt een heerlijke koude thee.

Waarom is gyokuro thee zo groen?

De Japanse gyokuro is groener dan sencha thee en dat terwijl ze van dezelfde theeplantage afkomen! Hoe kan dat? Het antwoord hierop is de manier waarop de Japanners de thee laten groeien. Gyokuro groeit namelijk in de schaduw en sencha in de zon.

Schaduw

Om schaduw te krijgen, wordt er een afdak van rijststro of synthetisch materiaal gemaakt. Het afdak moet de hele gyokuroplantage van schaduw voorzien. De afscherming wordt pas geplaatst vanaf het moment dat de eerste jonge knoppen verschijnen. De theeplanten worden dan ongeveer 3 weken lang van schaduw voorzien.

Wat gebeurt er met de theeplant in de schaduw?

De theeplanten worden natuurlijk niet voor niets van schaduw voorzien. Schaduw zorgt ervoor dat de planten minder aan fotosynthese doen. En dit heeft 2 voordelen:

Gyokuro thee losse thee blaadjes op schoteltje
  1. Door de afwezigheid van direct zonlicht groeit het chlorofyl (bladgroen) in het theeblad. Meer chlorofyl geeft de thee een mooie, felle groene kleur. Ook zorgt het er voor dat de thee zoeter zal smaken. Dankzij het chlorofyl verandert de natuurlijke verhoudingen tussen theïne, suikers en flavonoïden op een positieve manier!
  2. Door de afwezigheid van direct zonlicht, verhoogt de plant het theanine gehalte. Dit is het aminozuur dat de thee een vollere en zoete smaak geeft.

Gyokuro thee is gezond!

Elke groene thee is gezond. Toch verschillen de groene theesoorten een klein beetje van elkaar. Gyokuro thee bevat veel theanine, het aminozuur dat ervoor zorgt dat de thee zo lekker smaakt.

De exclusieve thee bevat naast theanine, ook meer theïne dan de meeste andere soorten groene thee. Dit komt doordat de thee voornamelijk bestaat uit de jonge knoppen en blaadjes van de theeplant.