Verschil Chinese en Japanse groene thee

Er bestaan veel verschillende soorten groene thee. De meest voorkomende soorten komen vooral uit China en uit Japan. Maar wat is nu het verschil tussen Chinese en Japanse groene thee?

De oorsprong van groene thee komt uit China, maar Japan is inmiddels ook een grote producent van groene thee. Beide landen hebben hun eigen specialiteiten als het om thee gaat. Toch is er een groot verschil tussen de Chinese en Japanse thee en dat is de manier waarop het verwerkt wordt.

Hoe wordt Japanse thee gemaakt?

Japanse thee wordt eerst geplukt en daarna gestoomd om het verouderingsproces tegen te gaan. Vervolgens worden ze gedroogd. Daarna worden de blaadjes veelal tot poeder vermalen (matcha thee) of gerold tot ze een naald-vormige vorm krijgen (sencha thee).

Het Japanse drogingsproces zorgt er voor dat de thee een goud-groene kleur krijgt en een kruidige smaak krijgt.

Hoe wordt Chinese thee gemaakt?

Chinese thee wordt eerst geplukt en daarna in de pan, oven of in de zon gedroogd. Daarna worden de blaadjes in verschillende vormen gerold. Bijvoorbeeld in parels (gunpowder thee) of spiraaltjes.

Het Chinese drogingsproces zorgt ervoor dat de thee een goudgele kleur krijgt. De smaak van de thee wordt hierdoor zoetig en iets minder kruidig dan de Japanse thee.

Dus… wat is het verschil tussen Chinese en Japanse groene thee?

Het grootste verschil tussen Chinese en Japanse groene thee is het drogingsproces van de theeblaadjes. Dit verschil zorgt meteen voor grote smaak verschillen. Ook de vormen waarin de blaadjes gerold worden verschillen van elkaar.

Verschil tussen Chinese en Japanse thee

Japanse thee smaakt meer naar “groene” thee en heeft een volle kruidige smaak. Chinese thee is iets zoeter van smaak.

Meeste groene thee is Chinees

De groene thee die je in de winkel tegenkomt is vrijwel altijd van Chinese afkomst. Dat is ook niet gek. Van alle thee die in wereld gedronken wordt, komt ongeveer 83% uit China. Japan produceert een stuk minder thee. Ongeveer 9% van de theeproductie is Japans. Dat is nog best veel, maar Japan exporteert maar 1 % van de geproduceerde thee! Dat is dan ook de reden dat je Japanse groene thee voornamelijk in speciale theewinkels zal vinden.

Welke thee is het gezondst?

Zowel Chinese als Japanse thee komt van de theeplant “Camellia sinensis”. De gezonde eigenschappen zijn dan ook ongeveer dezelfde. Het beste is om de thee te drinken die je het lekkerst vindt, want ze brengen je allemaal dezelfde gezonde stoffen!