Sencha thee

Sencha thee is een Japanse groene thee. Van alle thee soorten wordt deze soort in Japan het meest gedronken. Wist je dat je deze thee ook in ons kleine landje kunt krijgen?

Thee bestaat al vele eeuwen in Japan. Maar sencha thee is vrij nieuw in de theewereld. De thee is pas rond 1740 ontstaan! Vandaag de dag hoef je niet helemaal naar Japan om de speciale thee te drinken. In ons land kan je namelijk ook sencha thee kopen! Maar wat is het eigenlijk voor thee? Meer weten? Lees dan verder.

Hoe smaakt sencha thee?

Sencha is een lekkere verfrissende thee. Het smaakt licht bitter, groen en doet een beetje denken en vers gemaaid gras. De thee kan koud en warm gedronken. Koud is de thee een erg goede dorstlesser.

Hoe zet je sencha thee?

Voor sencha heb je water van ongeveer 80˚C nodig. Laat hiervoor gekookt water een paar minuten afkoelen. Gebruik dan 1 theelepel sencha thee voor 1 beker. Doe het water in de beker en laat de thee ongeveer 3 tot 4 minuten trekken. Je kunt de thee iets langer laten trekken als je een sterkere smaak wilt.

Van theeplant naar sencha thee

Elke groene thee wordt gemaakt van dezelfde theeplant. Maar toch smaken ze anders. Het verschil in smaak wordt veroorzaakt door kwaliteitsverschillen en de manier waarop de thee gemaakt wordt. Ook sencha heeft door deze redenen haar eigen smaak gekregen.

Kopje Sencha thee

Sencha thee wordt gemaakt door uiteraard eerst de blaadjes te oogsten. Vervolgens worden de theeblaadjes gestoomd en daarna gedroogd en gerold.

De oogst

Theeplanten geven meerdere keren per jaar blaadjes die geoogst kunnen worden. Hoe vaker er in een jaar geoogst wordt, hoe meer de kwaliteit van de blaadjes achteruit gaan. Sencha gaat alleen voor de beste kwaliteit. Sencha heeft alleen theeblaadjes van de eerste of tweede oogst.

Stomen

Sencha theeblaadjes

Zodra de theeblaadjes geplukt zijn, worden ze zo snel mogelijk gestoomd. Dit wordt gedaan om het verouderingsproces van de blaadjes te stoppen.

Drogen en rollen

Na het stomen worden de blaadjes gedroogd en gerold. Het rollen van de blaadjes geeft ze de bekende naaldachtige vorm. Het rollen zorgt er ook voor dat de blaadjes goed drogen en dat de thee maar kort getrokken hoeft te worden.

Sencha thee kopen

Sencha thee is kostbaar en dat komt omdat de thee alleen maar goede kwaliteit theeblaadjes heeft. De thee kan je in speciale theewinkels of online kopen. Er bestaan verschillende soorten sencha thee, probeer er dus een aantal uit om er achter te komen welke het beste bij je past!