Cafeïne of theïne in groene thee?

Een kop groene thee is een momentje van rust en bevat veel antioxidanten. Maar hoe zit dan met de cafeïne of theïne in groene thee?

Zit er in groene thee theïne? Zit er in groene thee cafeïne? Dat zijn vragen die vaak gesteld worden. Ten onrechte wordt er soms gedacht dat groene thee helemaal niets van deze stimulerende stoffen bevat. Lees verder om er achter te komen wat en hoeveel van deze stoffen in groene thee voorkomen.

Zit er in groene thee cafeïne of theïne?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk: allebei. Cafeïne en theïne zijn namelijk exact dezelfde stoffen. Ze hebben alleen een andere naam. De stimulerende stof wordt in thee “theïne” genoemd. In koffie, chocolade, cola en andere cafeïnehoudende producten wordt de stof “cafeïne” genoemd.

Is theïne gevaarlijk?

In normale hoeveelheden is theïne volgens de medisch specialisten niet gevaarlijk. Het heeft mogelijk zelfs een positief effect op je gezondheid! Zo schijnt het een stimulerende werking op je concentratie en je geheugen te hebben. Ook schijn je er meer energie van te krijgen. Dat is toch mooi meegenomen van een heerlijk kopje groene thee!

Maar, als je te veel van de stimulerende stof binnen krijgt, zou dat ook weer voor bijwerkingen te kunnen zorgen. Sommige mensen worden er blijkbaar rusteloos, duizelig of angstig van. Wat ook voorkomt is dat mensen hoofdpijn kunnen krijgen van teveel theïne. Mocht je dit ook ervaren dan zou ik proberen je theïne inname te verminderen. Lees onze handige tips om je te helpen om de theïne inname te beperken.

Maximale inname theïne

Hoeveel theïne je per dag in mag nemen is erg persoonsafhankelijk. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor deze stof en kunnen het beter zo veel mogelijk mijden. Volgens het Nederlandse voedingscentrum zal een inname tot 400 mg theïne (is ongeveer 13 koppen groene thee!) bij de meeste mensen geen problemen opleveren. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen beter wat voorzichtiger zijn met theïne.

Hoeveel theïne zit er in groene thee?

Gemiddeld bevat 1 kop groene thee ongeveer 20-30 mg theïne. Zwarte thee bevat iets meer theïne, namelijk 30-40 mg. In vergelijking met een kop koffie is dat niet zo veel. Afhankelijk van de sterkte, bevat koffie gemiddeld 40-100 mg cafeïne.

Cafeïne - 1 kop koffie staat tot 2 koppen thee

Volgens het voedingscentrum krijgt een Nederlandse volwassene gemiddeld tussen de 500 mg en 600 mg cafeïne per dag binnen. Dat staat gelijk aan ongeveer 18 koppen groene thee! Of 5 sterke koppen koffie. Dat is onbewust toch best veel.