Gunpowder thee

Gunpowder thee is een bekende groene theesoort uit China. Zal hij net zo explosief smaken als de naam doet vermoeden?

Gunpowder is het engelse woord voor buskruit. Daar kan je dus iets van verwachten! Gelukkig is de thee gemaakt van groene theeblaadjes en niet van buskruit! De thee bestaat uit allemaal kleine grijsgroene ronde balletjes. Elk balletje is een theeparel met in elkaar gerolde groene theeblaadjes. Als je thee gaat zetten met deze balletjes, rollen de blaadjes weer uit elkaar waardoor de thee extra smaak krijgt. Meer weten over deze thee? Lees dan verder…

De smaak van Gunpowder thee

De theepareltjes geven in heet water (dus niet kokend!) het best hun smaak af. De smaak van deze groene theeparels kan als vol en kruidig omschreven worden. Volgens sommigen heeft de thee iets weg van een “rokerige” smaak.

Niet alle gunpowders smaken hetzelfde. Er bestaan namelijk verschillende soorten “gunpowders”. Sommige hiervan smaken een beetje zoetig met een vleugje bitterheid. Het is allemaal uitproberen en experimenteren om te ontdekken welke je zelf het lekkerst vindt.

Voordelen van opgerolde theeballetjes

Losse Gunpowder thee blaadjes

De theeblaadjes worden natuurlijk niet voor niets opgerold.Hier zitten namelijk voordelen aan! Het rollen van de blaadjes zorgt er voor dat ze minder snel beschadigen. Ook behouden de blaadjes hun smaak beter als ze opgerold bewaard blijven.

Vroeger werden de balletjes met de hand gerold. Dit is een tijdrovende klus en daarom wordt het tegenwoordig meestal machinaal gedaan. Gunpowder thee van de allerbeste kwaliteit wordt nog wel met de hand gerold, maar hier zit zeker een prijskaartje aan.

Gunpowder thee zetten

Voor een goede chinese groene thee “Gunpowder” gebruik je het liefst water van ongeveer 80˚C. Gebruik ongeveer 1 theelepel thee per beker. Laat de thee een minuutje trekken en je hebt een heerlijke thee! Suiker en/ of melk is bij deze thee is in principe niet nodig.

Chinese groene thee Gunpowder in kopje

Je kunt de thee gerust nog een paar keer gebruiken. Laat bij een 2de of 3de keer de thee dan iets langer trekken voor de beste smaak.

Waarom heet deze groene thee “Gunpowder”?

Waarschijnlijk heeft de thee “Gunpowder” als naam gekregen omdat de thee op ronde buskruitbolletjes lijken. Het kan ook zijn dat de Engelsen “Gunpowder” verstonden wanneer ze de Chinezen “gāng pào de” (vers gezet) hoorden zeggen. De Chinezen noemen de thee “parelthee” omdat de theebolletjes op parels lijken.

Kwaliteit Gunpowder

Thee kan je in allerlei verschillende soorten kwaliteit kopen. Hoe slechter de kwaliteit, hoe goedkoper de prijs meestal is. Een goed kwaliteit herken je aan de grootte van de blaadjes. Een goede kwaliteit gunpowder heeft voornamelijk kleine blaadjes, terwijl een slechtere kwaliteit grotere blaadjes gebruikt.

Herkomst Gunpowder thee

Gunpowder is een groene thee dat in China al heel lang bestaat. Het is in de Tang-dynastie (618-908) uitgevonden. De thee is oorspronkelijk afkomstig uit Zheijing, een provincie in China. Tegenwoordig wordt de thee in meerdere provincies van China gemaakt, maar ook in Taiwan en Sri Lanka.