Japanse groene thee

Wist je dat Japanse thee altijd groen is? En dat er in Japan veel verschillende soorten Japanse groene thee gemaakt wordt? Benieuwd naar welke dat zijn?

In Japan wordt bijna geen zwarte thee gedronken. Met “Japanse thee” wordt dan ook eigenlijk altijd “Japanse groene thee” bedoeld. Japan kent verschillende soorten thee. Ben je benieuwd naar de verschillende soorten en de smaak ervan? Lees dan verder.

Matcha (poederthee)

Matcha thee is groene thee in poedervorm.

Matcha thee in poedervorm

Deze theesoort is echt iets “Japans”. In de Japanse traditie wordt de poederthee vooral gebruikt voor ceremonies. Voor 1 kop thee gebruik je ongeveer een halve theelepel. De theepoeder moet dan geklopt worden. De Japanners gebruiken hier een bamboe borsteltje voor.

De smaak van de thee is moeilijk te omschrijven. Het varieert van licht zoet tot een beetje bitter. Meer over matcha thee lees je hier.

Sencha (meest populaire thee)

Sencha is de meest populaire en meest gedronken thee in Japan.
De theeblaadjes lijken niet op blaadjes, maar op naaldjes. De blaadjes zijn namelijk zo opgerold en gedroogd dat het net naalden lijken. De goedkopere variant van sencha wordt “bancha” genoemd.

Sencha thee in bakje

De smaak van sencha thee is fris en heel licht bitter. Sommige mensen vinden dat er een licht grassige smaak aan de thee zit. De kleur van de thee is goudgroen. Meer over sencha thee kan je hier hier lezen.

Genmai-cha (thee met rijst)

Genmai-cha thee is een thee die ontstaan is bij de arme boeren. Het is groene thee waar geroosterde zilvervliesrijst doorheen zit. Rijst is namelijk een stuk goedkoper dan thee, en thee gemengd met rijst is dus ook goedkoper! Tegenwoordig wordt de thee door zowel arme als rijke mensen gedronken.

De rijst geeft de thee een lekkere warme smaak. De theeblaadjes in deze thee zijn meestal afkomstig van de sencha theeblaadjes of banchathee.

Gyokuro (thee van topkwaliteit)

Gyokuro thee is een thee van topkwaliteit.

Gyokuro thee in bakje

Het is een van de duurste theesoorten in Japan. Ongeveer 3 weken voordat de theeblaadjes geoogst worden, krijgen de planten schaduw. Meestal wordt er een tent opgezet om de theeplanten van schaduw te voorzien. De schaduw zorgt ervoor dat de blaadjes veel theanine ontwikkelen en dit is gunstig voor de smaak! De theanine zorgt er namelijk voor dat de thee een heerlijk zoete smaak krijgt. Door de schaduw krijgen de blaadjes een extra groene kleur.

Kukicha (thee van steeltjes)

Kukicha is een groene thee gemaakt van de steeltjes, twijgjes en nerven van de theeplant. De thee heeft een unieke smaak. Het smaakt een beetje nootachtig en tegelijkertijd zoet. Met 2 theelepeltjes kukicha thee, kan je wel 4 keer een kop thee zetten!

De steeltjes, twijgjes en bladnerven bij de kukicha thee, zijn meestal afkomstig van sencha thee. Wil je een hogere kwaliteit thee? Neem dan karigane thee. Bij deze thee zijn de steeltjes, twijgjes en bladnerven afkomstig van de gyokuro thee.

Japanse thee kopen

Koop het liefst je Japanse groene thee bij speciale theewinkels, webshops of goede toko’s. Je weet dan zeker dat je alleen de beste kwaliteit thee koopt. Alleen de goede kwaliteit theeën hebben de beste smaak en zijn het gezondst!